Den tid då Svenska Spel och det svenska spelmonopolet var de enda som erbjöd spel på den svenska spelmarknaden är sedan många år förbi. Idag är det sportsbetting online som är det stora som intresserar den svenska spelaren på betting. Ja, naturligtvis inte alla då det fortfarande finns de som föredrar den fysiska spelbutiken.

Hur som helst är det också många som föredrar någon av alla de fristående svenska spelbolagen som erbjuder sportsbetting online i den virtuella världen. Hur är detta då möjligt? Det är ju spelmonopol i Sverige, och då kan väl ingen annan erbjuda spel inom detta område på den svenska spelmarknaden?

Ja, nu gäller spelmonopolet bara den fysiska och landbaserade spelvärlden. I alla fall ännu så länge. I och med det finns det möjligheter för svenska spelbolag att erbjuda sportsbetting online, men får inte vara verksamma i form av en fysisk spelbutik inom de svenska landgränserna.

Kvinna spelar på sport online

Fritt för svenska spelbolag att erbjuda betting online

Det kommer alltså att vara fritt för svenska spelbolag att erbjuda sportsbetting online. Här kommer de till och med att kunna ha sitt huvudkontor i Sverige och vara listade på den svenska börsen. Ja, det kan låta lustigt men det finns helt enkelt inga svenska lagar som förbjuder spelverksamhet på Internet.

Här kunde ju exempelvis ett svenskt spelbolag ha öppnat filial i England. Sedan kunde de ha haft full frihet att erbjuda sportsbetting online via den filialen på den svenska spelmarknaden. Om detta skulle ha varit möjligt att förbjuda, så skulle då olika IP-adresser ha blockerats bort för de svenska Internetanvändarna. Helt plötsligt skulle Sverige stå vid sidan av Kina när det gäller Internetcensur. Detta har inte ansetts möjligt och av den anledningen har det fram till nu varit fritt för svenska spelbolag att erbjuda sportsbetting online till alla svenskar.

Så fungerar ett svenskt spelbolag utomlands

Ett svenskt spelbolag utomlands kommer inte alls att fungera på något annat sätt, än om det tillåtits att bedriva sin verksamhet i Sverige. Nu är det heller inte så att de förbjuds att bedriva sin verksamhet i Sverige. Utan enbart att de inte får vara verksamma på sen fysiska svenska spelmarknaden. Det grundläggande gällande driften av ett svenskt spelbolag är att de kan vara baserade i Sverige med ett svenskt kontor, eller på spelparadiset Malta som ett exempel. Sin spellicens har de utanför Sverige, vilket då ofta betyder på Malta eftersom detta anses vara mest förmånligt både för spelbolaget och för de svenska spelarna.

I och med att spelbolaget skaffar en spellicens på Malta eller i något annat land som erbjuder detta inom EU, så kommer alla svenska spelare att kunna erhålla skattefria vinster. Något annat som naturligtvis är en skillnad mot hur Svenska Spel driver sin verksamhet i Sverige, är hur de svenska spelbolagen lockar till sig spelare. Detta gör de genom att erbjuda något som kalls för oddsbonus, vilket är ett grundläggande vapen rörande driften av spelverksamhet online.

Spela mobilt

Regler för ett svenskt spelbolag som erbjuder betting

De enda svenska regler som hittills funnits för att bedriva ett svenskt spelbolag som erbjuder sportsbetting online. Det har varit att inte bedriva den verksamheten på den fysiska spelmarknaden. I övrigt kommer verksamheten att kunna bedrivas på ett svenskt huvudkontor. Men mestadels så är huvuddelen av verksamheten förlagd till länder såsom Malta eller exempelvis Estland.

När det gäller spel där du satsar pengar är att vinna, så kommer detta dock att vara något som ska kontrolleras av den svenska staten. Detta även för alla svenska spelbolag som erbjuder sportsbetting online på den svenska spelmarknaden. Den som ska erbjuda onlinespel i Sverige måste också erbjuda detta från en server som finns inom de svenska gränserna.

Just nu är det mycket på tal om svenska spellicenser. Vilket öppnar möjligheten att dessa måste vara utfärdade utomlands eller inom snar framtiden i Sverige. För spelare kommer det dock att vara helt fritt att välja spelbolag online, vilket gör den svenska spellagen förlegad. Här är nu en ny spellag under utveckling som ska komma ikapp de år som Internet har förändrat spelvärlden.

Här kan du läsa de senaste nyheterna om svensk spellicens hos Aftonbladet.

Svensk betting online kan förändras 2019

Egentligen är det inte någon fråga om svensk betting online kommer att förändras. Här handlar detta bara om när. Det står redan klart att det ska skapas nya svenska spellicenser som kommer att börja ges ut under 2019. Vad kommer då detta att betyda gällande allt som skrivits ovan i denna artikel? Ja, för spelbolagen kommer detta naturligtvis att betyda jättemycket. Här handlar det helt enkelt om att välja den svenska spellicensen. Eller att kanske bli den som står utanför rätten att erbjuda sina spel online till svenska spelare.

Naturligtvis finns det ett krux med detta. Det är då att de kan välja att inte vara svenska spelbolag i fortsättningen. Hur går det då med möjligheterna att förbjuda dem att erbjuda spela till den svenska spelmarknaden som ett off-shore bolag?

Hur kommer då du som svensk spelare på betting online eller andra spel att påverkas av denna förändring och de nya spellicenserna? Ja, om allt flyter på som det ska och spelbolagen väljer att acceptera dem. I det fallet kommer detta inte alls att betyda någon förändring. Här kommer du att spela som vanligt på ditt spelbolag, som numera har en svensk spellicens. Detta kommer fortfarande betyda skattefria vinster och samma roliga spelbolag att spela på.