Betting socialt

Att betting är något som är socialt kan vi nog vara överrens om men har det alltid varit så och hur blir det med betting online?

Tittar vi på betting ur ett historiskt perspektiv så kan vi se att så länge som spelformen funnits har det varit en gemenskap kring betting. Redan när man spelade på sportevent i antikens Grekland, de olympiska spelen bland annat, så var det folk som gick ihop och spelade tillsammans på ett resultat. I bettingkulturen har det i stort sett alltid ingått att man spelar i lag med andra. Dels beror det på att vi människor är sociala av naturen och gillar att göra saker tillsammans. Dels finns det orsaker som till exempel att den största sporten inom betting; fotboll, är en lagsport och lagandan finns där, även bland åskådarna. Men det finns även andra faktorer som väger in, betting har till exempel aldrig varit en rikemanssport. Betting har aldrig varit stort i de adliga kretsarna, åtminstone inte offentligt. De flesta som genom tiderna spelat på sport har varit den “vanliga” människan med låg- eller medelinkomst. På grund av det så har det i alla tider förekommit att människor gått ihop med varandra för att satsa sina pengar på något. Vi har spelat tillsammans helt enkelt för att ha en större chans med mindre medel och för att göra något spännande och roligt tillsammans som inte annars varit möjligt.

Vårt tids trend började i Storbritannien

I Storbritannien är betting inte något nytt under solen där har man länge kunnat spela på flertalet sporter och vi svenskar såg länge på britterna med avundsjuka i blicken. Där började trenden väldigt tidigt med att man skulle titta på de sportevent man satsat pengar på. Den största sporten åskådarmässigt där var för längesedan Greyhound racing och galopptävlingar. Där kunde man se fyllda läktare med hejande och spelande åskådare och i intilliggande barer framför tv-apparater. På senare år kom även denna trend till Sverige, de svenska spelbolagen ville skapa den gemenskapstrend kring vadslagningen på sport som britterna hade. Det ledde till att både butiksombuden för Svenska spel och för ATG satte upp små speciella avdelningar i butikerna. Där satte man upp en eller flera tv-apparater, bord och ibland stolar så att folk kunde sätta sig ner eller stå och betta tillsammans samtidigt som de kunde titta på den sport de spelat på. Numera kan man även se att det väldigt brittiska fenomenet med sportbarer dykt upp på allt fler ställen i vårt land. Kanske mycket tack vare att betting lanserades online och att vi svenska spelare fick ett så mycket större och internationellt utbud att spela på. Idag är det inte bara VM och OS som får sina matcher och event sända i tv på sportpubar utan även ligamatcher och derbyn.